Slovenky prehrali na záver kvalifikácie ZOH s Nórskom 3:5

10.02.2013 Celý región

Poprad 10. februára (TASR) - Slovenské hokejové reprezentantky prehrali vo svojom treťom stretnutí na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie žien v Poprade s národným výberom Nórska 3:5 a v C-skupine napokon obsadili poslednú štvrtú priečku.

V druhom zápase vyhrali Japonky nad Dánskom vysoko 5:0 a získali olympijskú miestenku do Soči.

Už v 7. minúte zvonila po strele Kapustovej horná žŕdka nórskej bránky, ale ako prvé sa do streleckej listiny zapísali práve hráčky severského družstva. O tri minúty neskôr totiž Asková zužitkovala prihrávku Sletbakovej a puk poslala do odkrytej časti Tomčíkovej bránky - 0:1. Na 2:0 v prospech Nórska zvýšila v 12. minúte Sletbaková, ktorá dorazila vyrazený puk po strele Holosovej. Nevydarenú prvú časť zo strany Slovenska zvýraznila tretím gólom Nóriek Dalenová, ktorá vymietla ľavý horný roh slovenskej bránky - 0:3.

Slovenský výber nastúpil do druhej tretiny ako vymenený, Lalíková vysunula do úniku Kapustovú a tá z ľavej strany potiahla puk až pred Dagfinrudovú a šikovne ho poslala pomedzi jej betóny - 1:3. Neprešli dve minúty a nórska gólmanka vyberala zo svojej siete puk po druhý raz. Čulíková si nakorčuľovala pred Dagfinrudovú a bekhendom poslal puk znova pomedzi jej betóny - 2:3. V polovici stretnutia zrovnala stav stretnutia aktívna Kapustová, ktorá sa v oslabení dostala k puku na útočnej modrej čiare a znova strelou pomedzi betóny nedala nórskej brankárke šancu - 3:3. Rozbehnuté Slovenky zastavil gól Martinsenovej v 33. minúte, ktorá prekonala Tomčíkovú v početnej výhode a znova naklonila misky váh na stranu Nórska - 3:4.

Hneď v úvode záverečného dejstva mala v dohrávanej presilovej hre gól na hokejke Kapustová, nórska brankárka si dala pozor a dobre zasiahla. O 43. minúty hrali hráčky s dvojkrížom na hrudi presilovú hru, z ktorej nič nevyťažili. Naopak ich súper na začiatku 50. minúty ponúknutú početnú výhodu využil, keď kapitánka Bialiková upravila na 5:3 z pohľadu Nórska a prakticky rozhodla o osude stretnutia.

Miroslav Karafiát, tréner SR: "Pred zápasom bolo rozhodnuté o víťazovi skupiny a hralo sa o tretie a štvrté miesto. Zápas sme začali veľmi zle, urobili sme obrovské chyby v obrane, kde si hráčky nepokryli súperove útočníčky pred našou bránkou. Prvé dva góly boli dorážané. V druhej tretine sme sa vrátili do zápasu, podarilo sa nám vyrovnať, ale na viac sme už asi nemali síl. Nastúpili sme totiž s pätnástimi hráčkami, keďže tri nemohli nastúpiť pre zranenia."

Zuzana Tomčíková, brankárka SR: "Myslím si, že dnešný súboj bol súbojom brankárok a ja som chytila iba to, čo ma trafilo. Myslím si, že inokedy by nám tento výkon stačil na víťazstvo, ale bohužiaľ ja som dnes nepodala veľmi dobrý výkon a preto sme prehrali."

Kvalifikácia ZOH 2014 - C-skupina, Poprad:

Slovensko - Nórsko 3:5 (0:3, 3:1, 0:1)

Góly: 22. Kapustová (Lalíková), 24. Čulíková (Kapustová), 30. Kapustová - 10. Asková (Sletbaková, Henriksenová), 12. Sletbaková (Holosová, Carlssonová), 18. Dalenová (Holosová), 33. Martinsen (Asková), 50. Bialiková (Dalenová, Holosová).
Rozhodovali: Laurlaová (Fín.) - Steinbergerová (Rus.), Stromová (Švéd.),
vylúčené: 3:6 na 2 min
presilovky: 0:2,
oslabenia: 1:0,
943 divákov.

Slovensko: Tomčíková - Brémová, Matejová, Lalíková, Karafiátová, Kežmarská, Ihnaťová - Mikesková, Veličková, Pravlíková - Kapustová, Sroková, Čulíková - Miháliková, Plencnerová, Gápová
Nórsko: Dagfinrudová - Morsetová, Carlssonová, Guntherová, Berg-Iversenová, Gjerdeová, Holosová, Lienová - Farstadová, Bialiková, Dalenová - Martinsenová, Lersbryggenová, Fischerová - Asková, Sletbaková, Henriksenová - Renliová, Hansenová


Dánsko - Japonsko 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)

Góly: 10. Šišiučiová, 19. a 40. Kubová, 28. Hiranová, 51. Koiková.

Tabuľka C-skupiny:
1. Japonsko 3 2 0 1 0 9:4 7 - postup na ZOH 2014
2. Dánsko 3 1 1 0 1 4:7 5
3. Nórsko 3 1 0 1 1 9:9 4
4. Slovensko 3 0 1 0 2 5:7 2
 

Vyberte región